Wykształcenie:  Technikum Przemysłu Spożywczego – Technolog przetwórstwa spożywczego.

W swojej karierze pełnił mnóstwo zaszczytnych funkcji: Członek Zarządu i założyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), Asystent Trenera Narodowej Reprezentacji Juniorów OSSKiC w kulinariach na Olimpiadę Gastronomiczną Erfurt 2004 (Brązowy medal w konkurencji “Kuchnia Gorąca”),  Trener i Kapitan Polish BBQ Kings na Mistrzostwa Świata w Grillowaniu “Węgry 2005” (Srebrny medal w konkurencji “Deser”, czwarte miejsce w ogólnej klasyfikacji), Trener Narodowej Reprezentacji Juniorów OSSKiC na Puchar Świata w Luxemburg 2006,  Koordynator Kulinarnych Reprezentacji Narodowych OSSKiC, Trener Reprezentacji „Polish BBQ King-Smoker”, Polskiego Stowarzyszenia Grill i BBQ - Mistrzostw Świata “Annual Jack Daniel's World Championship Invitation Barbecue” -Tennessy USA – 2016-2023.

W konkursach kulinarnych zdobył między innymi: Brązowy medal „danie wegetariańskie” - Mistrzostwa Świata WBQA - Irlandia – 2018, Wicemistrzostwo Świata Federacji WBQA -Węgry – 2005, Srebrny medal „danie narodowe” - Mistrzostwa Europy WBQA - Szwecja – 2017, i wiele innych…

Pracował między innymi: Kitchen Supervisor – Hotel “Marriott” – Warszawa, Executive Chef – Restauracja „Tygmont”- Warszawa, Executive Chef –Qult Club” - Warszawa, Executive Chef – Restauracja „Cafe Szparka”- Warszawa, Executive Chef – Hotel „Mościcki”- Spała,

Obecnie: Założyciel i Manager Grupy Kulinarnej Polish Barbecue Team, Założyciel i Manager Zespołu Kulinarnego BBQ Fire Horns, Założyciel Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ – Vice Prezes Zarządu, Międzynarodowy sędzia Grill&bbq (klasa CBJ) – Kansas City Barbeque Society, Właściciel Akademii Kulinarnej Mariusza Nowickiego.