PROPOZYCJE ANTYKRYZYSOWE IGGP

PROPOZYCJE ANTYKRYZYSOWE IGGP

1. 5% VAT na wszystkie sprzedawane usługi i produkty gastronomiczne
2. 0% VAT na sprzedawaną żywność w gastronomii (wzorem sklepów detalicznych)
3. Dobrowolny ZUS dla mikro i małych Przedsiębiorców (projekt Rzecznika MŚP)

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przygotowuje Petycję do premiera Mateusza Morawieckiego, ministra finansów Magdaleny Rzeczkowskiej i rzecznika MŚP Adama Abramowicza, dotyczącą następujących postulatów:

1. 5% VAT na wszystkie sprzedawane usługi i produkty gastronomiczne
2. 0% VAT na sprzedawaną żywność w gastronomii ( wzorem sklepów detalicznych)
3. Dobrowolny ZUS dla mikro i małych Przedsiębiorców (projekt Rzecznika MŚP)
 
W sejmie 14.12.2021 r. został złożony projekt (IGGP) jako poselski, podpisany przez 37 posłów, dotyczący wprowadzenia ujednoliconej stawki sprzedażowej 5% VAT na wszystkie towary i usługi w gastronomii. W tej sprawie IGGP nadal prowadzi rozmowy z politykami. Aby ustawa przeszła dalsze procedury należy zabrać 100.000 podpisów pod tym projektem jako obywatelskim, co pozwoli wprowadzić go pod obrady sejmu. Projekt poselski tym się różni od obywatelskiego, że projekt poselski może leżeć latami w tzw. zamrażarce i nie ujrzeć światła dziennego, a projekt obywatelski MUSI być wprowadzony pod obrady Sejmu, jeżeli nie w obecnej kadencji to w następnej. Dlatego IGGP zbiera podpisy pod Projektem obywatelskim Rzecznika MŚP – „Dobrowolny ZUS dla mikro i małych Przedsiębiorców” pod którym jest zbierane 100.000 podpisów. Temat zbiórki podpisów pod naszym Projektem – 5%VAT był również poruszony podczas Debaty Sejmowej 12 września 2022 r.
 
Petycja będzie złożona 29 listopada 2022 r. po posiedzeniu Zarządu IGGP w Warszawie.
 
Przypominamy jak wyglądały rozmowy podczas debaty w Sejmie, link poniżej:
 
 
Zobacz również wypowiedzi Restauratorów:
 

 

 

 

Udostępnij ten wpis