Waldemar Hołówka

Urodził się 26 lipca 1959 roku, od 21 roku życia związany jest ściśle z branżą hotelarsko-gastronomiczną.
Karierę rozpoczął ukończeniem Studium Gastronomicznego w Tomaszowie Mazowieckim (1981)

Ponadto ukończył Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu (Licencjat) 2000r.

Wyższą Szkołę Ekonomiczną w Warszawie – wydział Turystyki i Rekreacji (Magister) 2004r.

Droga do sukcesu była długa, przeszedł wszystkie szczeble kariery w gastronomii, był kelnerem, barmanem, kucharzem, szefem kuchni, zastępcą kierownika , dyrektorem gastronomii, prezesem zarządu Spółki Z.o.o. Hotele & Rekreacja w Szczawnie Zdroju (2003-2010).

Własna działalność – Przedsiębiorca

Jest współzałożycielem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współzałożycielem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, był vice-prezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – w regionie ziemi Łodzkiej.
Jeden z fundatorów i współzałożycieli aktywnie działających Fundacji- Polisch Prestige Hotel’s &Resorts oraz Fundacji Promocji Polskiej Żywności.
W 2004 r został odznaczony brązowym  Krzyżem Zasługi nadanym przez Prezydenta RP za „wybitne zasługi na polu krzewienia i popularyzowania Kultury Kulinarnej w Kraju oraz wspierania bezinteresownych działań w niesieniu pomocy na rzecz społecznych środowisk regionalnych”.
W roku 2004 został laureatem w konkursie „Po Prostu Najlepszy” w kategorii „Najlepszy Hotel Trzygwiazdkowy”. Wyróżniono Hotel*** Rivendell i Waldemara Hołówkę, jako najlepszego Menedżera Polskiego Hotelarstwa.
W tym samym roku został również wyróżniony odznaczeniem resortowym nadawanym przez Ministerstwo Turystyki – „Za Zasługi Dla Turystyki” w uznaniu zasług dla rozwoju turystyki w kraju i za granicą.
W 2006 roku otrzymał tytuł  ” Przyjaciela Szkoły Marzeń 2006″ w ogólnopolskim projekcie, za wspieranie działań na rzecz wyrównywania szans edukacyjnych i życiowych dzieci i młodzieży z gmin wiejskich.
Otrzymał też statuetkę Wawrzyniec 2006 za promocję i propagowanie polskiej sztuki kulinarnej i profesji polskiego kucharza.
Po drodze podejmował wiele dodatkowych wyzwań , udzielając się chociażby w konkursach kulinarnych czy ich organizacji. Wielokrotnie był i jest jurorem konkursów kulinarnych m.in. reprezentował Polskę jako Prezes Akademii Bocuse d’Or Poland podczas europejskich eliminacji w Stawanger Norwegia (2008) do finału konkursu Bocuse d’Or w Lyonie.

Od stycznia 2010 r. zarządza własną firmą HOLSON GROUP, która świadczy usługi doradcze , konsultingowe, prowadzi szkolenia branżowe , rozruch i zarządzanie obiektami hotelowymi czy przeprowadza audyty hotelowe. Operator Gastronomiczny w Centrum Dystrybucji JYSK w Radomsku – Kantyna Pracownicza (od 2015r) Budownictwo specjalistyczne w branży rusztowaniowej.

Kuchnia polska, staropolska, myśliwska, dworska to szczególnie bliskie mu tematy, przez jakiś czas był związany pracą  w Zamku w  Baranowie Sandomierskim i Krasiczynie. Tam właśnie rozpoczął się cykl Festiwali Kuchni Dworskiej czy Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów. Na uwagę zasługuje Kontynuacja organizacji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej w Zamku w Dubiecku nowa edycja oparta jast na Kuchni myśliwskiej.
Waldemar Hołówka jest znawcą dobrego jedzenia, propagatorem dań wykwintnych, dworskich, kuchni staropolskiej i myśliwskiej – od wielu lat (od 2003r) jest zapalonym myśliwym i wolny czas spędza w leśnych obszarach Dolnego Śląska na polowaniach.
Jako nadrzędny cel stawia sobie kształcenie kadry hotelowo-gastronomicznej oraz  propagowanie polskiej kultury i tradycji kulinarnych, rozwój turystyki zwłaszcza w regionie Dolnego Śląska.
Hobby Waldemara Hołówki  to organizacja  ciekawych imprez kulinarnych na terenie kraju a tym samym przekaz  wiedzy w zakresie polskiej kultury kulinarnej.

Od stycznia 2016r. zasiada w Zarządzie Fundacji Klubu Szefów Kuchni jako wiceprezes – skarbnik.