Marcin Socha

Szef kuchni, wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników

Ukończył Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie, szkołę gastronomiczną z wielkimi tradycjami, jako kucharz i technik technologii żywienia. Z myślą o kierowaniu zespołem zdobył dyplom licencjacki w zakresie marketingu i zarządzania organizacjami.

W swojej karierze zawodowej przeszedł wszystkie szczeble kuchennej hierarchii, co pozwoliło mu dokładnie poznać pracę Restauracji. Zaczynał jako kucharz w Restauracji Mexicana w Krakowie w 2002 r. Następnie w ciągu 8 lat pracy w restauracji Farina awansował od stanowiska kucharza do szefa kuchni. Przygodę z hotelarstwem rozpoczął w 2014 r. jako pierwszy kucharz, a następnie zastępca szefa kuchni w krakowskim Hotel Park Inn by Radisson. W 2015 r. został zastępcą szefa kuchni, a od 1 marca 2016 r. szefem kuchni andel’s by Vienna House, gdzie jest odpowiedzialny za całą gastronomię.

Swoją pasją do gotowania zaraża również innych – prowadzi warsztaty kulinarne dla najmłodszych, jest jurorem w konkursach kulinarnych dla młodzieży oraz aktywnie działa w Stowarzyszeniu Małopolskich Kucharzy i Cukierników, w którym od maja 2015 roku piastuje stanowisko wiceprezesa.

W swojej pracy kieruje się maksymą swojego kulinarnego mentora Gordona Ramsaya: „ Kuchnia to ciężkie środowisko, kształtuje wyjątkowe charaktery”, podkreśla, że najważniejsze w pracy w Restauracji jest zdyscyplinowanie, pokora oraz zaangażowanie, gdyż o opinii gości decyduje każdy najdrobniejszy szczegół.